joi, 9 ianuarie 2014

Jucării noi

Două jucării noi. De ce două ? Pentru că am învăţat din păţaniile altora că nu e bine să-ţi ţii toate materialele foto şi video pe un HDD, chiar dacă ai două sau mai multe partiţii pe el. Indiferent cine e producătorul şi mai ales dacă te-ai zgârcit la bani şi nu ai vreun cont de cloud genereos.

Păţania pe scurt e următoarea. Uite, mi-am tras hard de 2 T ! Pun toate pozele pe el. Bă nu e de bine. Chestia e că fierătnia a cedat nervos destul de rapid. Şi omul la fel. S-a dus si a achiziţionat o soluţie de stocare externă, un mic server RAID. Harduri să ai să-i pui. Lent, lent de tot, parcă de pe un CD 2X a reuşit să copieze tot  de pe hardul defect şi să le pună pe server. A fost un caz  cu final fericit. Cazul nefericit e să te poctoveşti cu un defect mecanic şi nu te mai încălzeşte cu nimic garanţia. De parcă la defectele de electronică ai avea ceva speranţe să scapi DIY.


Două bucăţi, le-am botezat Albastru şi Roşu. De la eMag . Urmăriţi cu atenţie preţurile, variază un pic în funcţie de stocul pe culori. Nu e musai să fie colorate diferit, e musai să fie două.

În cutie găsiţi HDD-ul propriu-zis, un mic cablu  USB3.0 (evident cu păstrarea compatibilităţii cu USB 2.0) şi un săculeţ de protecţie la zgârieturi. Ar mai fi şi nişte materiale tipărite, dar nu le citeşte nimeni.
Hardul vine pregătit de lucru, cu o partiţie NTFS. XP-ul va găsi şi driverele pentru WD SES Device (SCSI Enclosure Services ). După instalarea driverului se poate trece la instalarea utilitarelor de pe disc.


Suita de utilitare include: WD Quick View,  WD Smart Ware, WD Security, WD Drive Utilities si WD Drive Unlocker. Compatibilitate cu XP, Vista, Windows 7 şi 8. Sunt şi manuale de utilizare în 26 de limbi, evident şi română, doar 89 de pagini. Utilitarele permit restricţionarea accesului la informaţii pe bază de parolă şi criptare hardware. Avem un mesaj care sa ne facă să  ne găndim de două ori la alegerea parolei, pentru că nu e cale de întros dacă uităm parola. 

 

WD Smart Ware oferă tot ce trebuie pentru un backup adevărat, personalizabil,cu monitorizare continuă sau programabil,  pe mai multe nivele. Opţional, transfer către Dropox.    

Cine nu are chef de complicati cu software ajutător poate să facă mirror-ing-ul săracului: copiere manuală a fişierelor de interes pe ambele discuri. Se iau la purtat alternativ fără să uităm ca la sfârşitul săptămânii să facem copierea de siguranţă.. Se păstrează în locuri diferite iar pentru transport la cală cea mai ieftină soluţie este o cutie metalică de la un aftershave, deşi producătorul ne spune că avem de-a face cu o carcasă rezistentă.

Pentru cine n-a aflat că cel mai ieftin tratament e prevenţia şi nu îşi păstrează încă datele esenţiale în cel puţin două locuri, pe scurt  n-a fost cuminte şi a păţit-o cu un HDD, există totusi o soluţie: http://www.quartz.ro/  .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu