luni, 6 ianuarie 2014

A fost odată ca niciodată

A fost odată ca niciodată NORC.

A fost odată pe la finalul lui 2008 când un site românesc a lansat un sistem de imagini panoramice la nivel de stradă (street-view) pentru Europa Centrală şi de Est. A început cu detalii din: Arad, Bacău, Baia-Mare, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Miercurea Ciuc,Oradea, Piteşti, Ploieşti, Poiana Braşov, Râmnicu Sărat, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara,Tulcea,Valea Prahovei,Vaslui.

Pe lângă România au fost şi în  Austria,Ungaria,Cehia, Slovacia, Polonia, Rusia.
Imaginile au fost captate cu un sistem proprietar de fotografiere panoramică cu 10 camere corelat GPS, cu corecţii DGPS. Au fos 6 maşini care au au acoperit mai mult de 12.000 Km din ţară. Au mai fost utilizate o barcă pentru Delta Dunării şi tricicleta pentru câteva parcuri.  Să nu uităm că erau disponibile şi imagini 3D pentru poseorii de  ochelari cu filtre albastru-roşu..
Din păcate bătălia eXtreme Soft Group cu gigantul Google mai ales după publicarea datelor colectate din România a avut un final trist dar previzibil.
A fost şi o aplicație în Appstore. Am rămas cu aplicaţia instalată şi doar atât.

        

Am fost totuşi un norocos. I-am văzut la lucru cu Loganul Van la lucru.  


Un produs util, folositor. Chiar imi lipseşte uneori, pentru ca erau imagini diferite faţă de cele GE.
De la sfârşitul lui noiembrie www.norc.ro a fost de negăsit.  Am încercat şi cu http://www.isup.me/. Acelaşi răspuns sec: It's not just you! looks down from here.
A fost o o poveste frumoasă. Declinul pieţei imobilare din care venea grosul profiturilor prin secţiunea de anunţuri geolocalizate a dat shutdown la servere sau au  vândut imaginile din celor de la Google?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu